
Osobám s vysokým rizikem vzniku rakoviny úst nebo jícnu svítá naděje na dobrou prevenci. Odborníci z americké Philadelphie totiž prokázali, že právě minerální kov zinek, obsažený například v dýňových semenech, červeném mase či mořských plodech, snižuje riziko vzniku nádorového bujení v ústech či jícnu.
"Podávali jsme orální cestou zinek krysám s nedostatkem tohoto minerálu. Tím jsme dokázali u většiny z nich odvrátit rozvoj nádorů jazyku a jícnu," prohlásila doktorka Louise Fongová z Univerzity Thomase Jeffersona.
Již v roce 2002 doktorka Fongová uskutečnila výzkum, na jehož základě prokázala, že krysy s nedostatkem zinku jsou často postiženy nádorem jícnu. Proto se odborníci domnívali, že zinek může mít silné preventivní účinky v případě rakoviny úst a jícnu.
Ve Spojených státech amerických přijímá potravu s nedostatečným množstvím zinku deset procent z celkové populace, a podle doktorky Fonogové právě jen ve Spojených státech umírá ročně na rakovinu úst a jícnu třináct tisíc lidí.
V rozvojových zemích světa pak chybí zinek v potravě až dvou miliard lidí. Lékaři v tamních oblastech hovoří dokonce o epidemii rakoviny úst a jícnu. Zvýšení obsahu zinku v potravě těchto lidí by pomohlo tuto situaci zlepšit.
Zdroj: Plus
Komentáře (1)
- odpovědět
Kvě 24, 2005Přidat komentář