Doplňky stravy s kurkumou - na co si dát pozor?

Doplňky stravy, které obsahují výtažek z kurkumy, mohou reagovat s některými léky. Kurkuma také není vhodná pro pacienty s nemocemi žlučových cest.

Kurkuma se používá jako koření v exotických pokrmech, oblíbená je i v tradiční indické a čínské medicíně.

"Kurkuma má choleretické vlastnosti, což znamená, že stimuluje vylučování žluči a zlepšuje tak trávení," vysvětlil. Z těchto důvodů se nedoporučuje její užívání lidem s onemocněním žlučových cest.

Látka kurkumin může také reagovat s některými léky, jako jsou antikoagulancia pro ředění krve nebo léky proti rakovině a imunosupresiva, která snižují imunitní reakci. Mohou být podle SZÚ méně účinné nebo bezpečné. Podle doporučení je vhodné užívání takových doplňků stravy konzultovat s lékařem či lékárníkem, případně jejich užívání zmínit i při předepisování nových léků.

Za bezpečnou úroveň odborníci považují 180 miligramů kurkuminu na den pro dospělou osobu vážící 60 kilogramů.

Rozdíly jsou ale mezi klasickými doplňky stavy, které jsou většinou vyrobené z prášku z oddenku kurkumy, a moderními formami, kde se mohou i kombinovat s jinými složkami. "Kurkumin (...) se špatně vstřebává do krevního oběhu a je velmi rychle vyloučen z těla. Výrobci vyvinuli různé přípravky, které mají tuto biologickou dostupnost zvýšit, a tím posílit účinky kurkuminu," cituje článek koordinátorku odborného hodnocení francouzského úřadu ANSES Fanny Huretovou.

Právě zvýšením této vstřebatelnosti mohou být podle odborníků pro uživatele potenciálně nebezpečné. Doporučují výrobcům uvádět na etiketách, zda jde o klasickou či novou metodu výroby, aby bylo možné stanovit doporučenou denní dávku.

ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama