Reklama

Borůvky: malé plody s velkým přínosem pro zdraví

Borůvky nejenže lahodí našim chuťovým buňkám, ale nabízejí i nepřeberné množství prospěšných vlastností pro náš organismus. Tyto skvosty plné živin a antioxidantů mají vliv na různé aspekty našeho zdraví, od ochrany buněk před volnými radikály po podporu kardiovaskulárního zdraví a kognitivních funkcí. A co víc, borůvky mohou být naší silnou zbraní v péči o zrak a optimální fungování zažívacího traktu.

Boj proti oxidativnímu stresu

Borůvky jsou doslova plné antioxidantů, což jsou látky, jež pomáhají eliminovat volné radikály v těle. Tyto nestabilní molekuly mohou poškozovat buňky a přispívat k různým nemocem, včetně rakoviny. Díky obsahu antokyaninů, pigmentů propůjčujících borůvkám modrou barvu, mají tyto plody silné antioxidantní účinky.

Podpora kardiovaskulárního zdraví

Vliv borůvek na kardiovaskulární zdraví je neméně pozoruhodný. Jejich antioxidanty nejenže snižují záněty, ale také podporují zdravé cévy. Studie ukazují, že pravidelná konzumace borůvek může snižovat hladinu cholesterolu a regulovat krevní tlak, dvě klíčové složky pro zdravé srdce.

Reklama

Zlepšení kognitivních schopností

Borůvky mají vliv i na naše myšlení. Díky flavonoidům, které zlepšují průtok krve do mozku a podporují komunikaci mezi nervovými buňkami, může konzumace borůvek zlepšit paměť, koncentraci a celkové kognitivní funkce.

Podpora zdraví očí

Dalším pozoruhodným aspektem je vliv borůvek na zdraví očí. Díky anthokyanosidům, které podporují oční tkáně a zlepšují cirkulaci v očních cévách, mohou borůvky snižovat riziko makulární degenerace a jiných očních problémů spojených se stárnutím.

Zlepšení zažívacího traktu

Borůvky zase mohou pomoci vašemu zažívacímu traktu. S vysokým obsahem vlákniny podporují zdravé trávení a zabraňují zácpě. Také mají protizánětlivé účinky, které přispívají k dobré střevní funkci.

Možnosti konzumace borůvek

Existuje mnoho způsobů, jak si vychutnat zdravotní výhody borůvek:

  1. Čerstvé borůvky: Nejčastější způsob, jak borůvky konzumovat, je čerstvé z ovoce. Můžete je přidávat do jogurtu, kaší, cereálií nebo si je samotné užít jako osvěžující svačinku.
  2. Mražené borůvky: Mražené borůvky jsou skvělou alternativou k čerstvým. Mohou být použity do smoothies, dezertů nebo pečených pokrmů.
  3. Borůvkové šťávy a nápoje: Borůvkové šťávy a smoothies jsou chutným způsobem, jak si vychutnat všechny tyto výhody v tekuté formě.
  4. Sušené borůvky: Sušené borůvky jsou praktickým způsobem, jak mít tento lahodný ovocný zážitek po ruce kdykoliv.
  5. Doplňky stravy: Existují také doplňky stravy ve formě borůvkových extraktů nebo kapslí, které vám mohou pomoci získat přínosy borůvek i tehdy, když nejste schopni je jíst v tradiční formě.

Však je důležité si uvědomit, že borůvky by měly být součástí vyvážené stravy a zdravého životního stylu. Jejich konzumace by měla být doplněna o různorodé ovoce, zeleninu, celá zrna a další živiny, které tělo potřebuje pro optimální zdraví.

Borůvky jsou malým pokladem plným živin a zdravotních přínosů. Bez ohledu na to, zda si je užijete samotné nebo je začleníte do různých pokrmů, mohou vám pomoci podpořit vaše celkové zdraví a pohodu.

MK

Reklama

Komentáře

RomanK (Po, 28. 8. 2023 - 18:08)

Až na tu liščí tasemnici.  Tak snad v preparátech neni.

Default User Image
Petr (So, 16. 9. 2023 - 22:09)

ta tasemnice je tak vzácná, že je to blbost se jí bát.

Default User Image
BOB (St, 11. 10. 2023 - 20:10)

No a já myslela že borůvky staví

Default User Image
BOB (St, 11. 10. 2023 - 20:10)

No a já myslela že borůvky staví

Default User Image
BOB (St, 11. 10. 2023 - 20:10)

No a já myslela že borůvky staví

Default User Image
Hanka (St, 25. 10. 2023 - 22:10)

Normálně stejně jako jiné ovoce či zelenina podporují trávení a pravidelné vyprazdňˇování. Díky obsahu tříslovin staví při průjmech. Avšak zácpu nezpůsobují.

nona (Čt, 26. 10. 2023 - 09:10)

Ty názory co jsem našla si opravdu protiřečí. Většinou : že pektin v borůvkách neboli rozpustná vláknina zmírňuje průjem a zácpu. Na průjem se doporučují sušené borůvky a na zácpu čerstvé plody. Taniny v borůvkách se v trávicím traktu vyznačují protizánětlivým účinkem a polyfenoly, protibakteriálním působením.

Default User Image
Hanka (Čt, 26. 10. 2023 - 15:10)

Ono plno přírodních látek působí protichůdným účinkem podle toho jak tělo potřebuje - klasicky například adaptogeny. Úprava ovoce či zeleniny též může hrát roli. Vařená mrkev např. se doporučuje při průjmu, i když jinak mrkev díky obsahu vlákniny též přispívá k správnému vyprazdňování.

Default User Image
Alex D. (St, 24. 1. 2024 - 12:01)

Chtěl jsem se zeptat, zda to o těch zralých se týká jen těch, co si dozrálé utrhnete na záhonku, či v v lese, co normálně uzrály na sluníčku, platí taky o těch deportovaných např. z Peru co se prodávají celý rok a uměle dozrávají po cestě..? 

Default User Image
Alex D. (St, 24. 1. 2024 - 12:01)

Chtěl jsem se zeptat, zda to o těch zralých se týká jen těch, co si dozrálé utrhnete na záhonku, či v v lese, co normálně uzrály na sluníčku, platí taky o těch deportovaných např. z Peru co se prodávají celý rok a uměle dozrávají po cestě..? 

Default User Image
Magda (St, 24. 1. 2024 - 16:01)

o těch to rozhodně platit nebude - to už jsou lepší zmražené či sušené - lyofilizované.

Reklama