Mladý ječmen potlačuje růst rakovinných buněk
V roce 1976 Takashi Sugimura, manažer Japonského institutu pro výzkum rakoviny, objevil, že spálené zbytky ryb obsahují silné karcinogeny Try-P1 a Try-P2. Ty se vyznačují až 20x vyšší karcinogenitou než benzpyren obsažený v tabáku. Stejné mutagenní substance vznikají spálením různých aminokyselin (při každém pečení masa). Látky jako Try-P1 a Try-P2 vyvolávají změny v genech lidské DNA a podněcují růst rakovinných buněk. V extraktu zeleného ječmene je enzym, který tyto karcinogeny zneškodňuje. Tímto enzymem je hemprotein.
V roce 1979 se tuto látku podařilo izolovat. Způsobilo to velkou senzaci. Mezi mutageny se látky Try-P1 a Try-P2 vyznačují nejvyšším stupněm nebezpečnosti, a přesto je zelený extrakt zneškodňuje.
Světovou pozornost pro svůj možný význam v oblasti imunologické léčby rakoviny přitahují také mukopolysacharidy. Mladý ječmen jich obsahuje vysoké množství. Mukopolysacharidy se nalézají ve velkém množství v travinách. Přesný popis léčivých účinků přinesou v budoucnu další testy, ale s jisatotou lze očekávat jejich protirakovinové působení.
Zdroj: Katalog zelených potravin Green Ways
Mladý ječmen můžete zakoupit na www.001shop.cz nebo v prodejně Krakovská 22, Praha 1, tel. 296230202
Ráda ho piji. Střídám s červenou řepou a jinými zelenými nápoji. Jestli bude mít takovéto účinky, tak budu ráda.
- Odpovědět
Pošli odkaz