Reklama

Panická porucha 4

Eva Krk (St, 25. 1. 2006 - 15:01)

Kataríno, vím co prožíváš.Prošla jsem tím taky a neber to jako frázi, ale tady ti nepomůže nic než čas.Je dobrý se z tý bolesti vybrečet,někomu vypovídat, ber léky.Hlavně se nezavírej doma.Já dělala přesnej opak, brečela jsem,jen když mě nikdo neviděl, protože jsem nechtěla před dětma.Mluvit jsem taky nechtěla, protože jsem prostě nemohla.Tak nedělej stejnou chybu.Pak se jednou ve mě něco zlomilo a já tak strašně brečela, spíš to byl zvířecí nářek a to trvalo, dokud jsem vyčerpáním neusnula, ale pak se mi nějak ulevilo.Asi to potřebovalo ven.Pajko, ty švihačko lázeňská, koukni na lázně Třeboň.Mě se líbí.Nebo je tu někdo, kdo je zná?Už se musím rozhodnout.dík.

jindra (St, 25. 1. 2006 - 14:01)

AD a změna osobnosti - neberte to ovšem nikdo na sebe, to bych strašně nerada se někoho tady dotkla. Ale měla jsem možnost pozorovat dvě změny, shodou okolností se jednalo o moje kamarádky. Jedna užívá AD mnoho let - její změna je taková, že je silně hyperaktivní, nevydrží v klidu, musí stále něco dělat. Ale tuším, že užívá ještě k AD nějaká neuroleptika, název nevím.Druhá kámoška bere AD kratší dobu, i v těhotenství, má zdravou holčičku, takže Eduš, buď opravdu v klidu!!!Postižené dítě se může opravdu narodit i úplně "zdravé" matce, která žádné léky nebere. A máš pravdu - spousta maminek musí brát třeba léky na vysoký tlak, takže se neboj a nestresuj!!! A u téhle kamarádky nastal pravý opak - stala se apatická, nic jí nebavilo, pořád by jen spala.. Brala kdysi Seropram.

jindra (St, 25. 1. 2006 - 13:01)

Edušo, moje máma bere celej život nějaký Defobin, Radepur a já nevím co ještě. Ne pravidelně, ale bere, a je v poho, tak se neděs:-)). Třeba mamka časem sama pozná, že nemusí Xanax užívat denně, asi ještě není doléčená, jak píše Pajka, je to logické.

jindra (St, 25. 1. 2006 - 13:01)

PAJKO, souhlasím se vším, cos napsala!!!Momentálně vysazuju lexaurin, už asi 14 dní jsem snížila z jedné tablety na 3/4, cítím se normálně, dokonce je mi divné, že jsem míň podrážděná než dříve. Takže žádná závislost, žádné absťáky, opravdu každý jsme jiný a reagujeme jinak. Nelze proto říct - vezmi si ten prášek, mně bylo po něm dobře. Nebo naopak - bacha, nevysazuj takhle, já měla absťáky. Musíme to prostě každý vyzkoušet..

Pajka (St, 25. 1. 2006 - 13:01)

Evi, napadla mě ještě jenda věc. Co kdybys ty podrobné informace dala sem? Tedy, pokud chceš... Možná by spoustu lidí uklidnily, daly návod, jak nespěchat a jak předejít potencionálním problémům.Editina maminka může na léku fungovat i trochu na principu placeba. To by se okamžitě poznalo, kdyby jí podal někdo místo Xanaxu jinou neškodnou barevnou tabletku. Známe to všichni, u těchto léků jsme pokud ne vědomě, tak určitě podvědomě ve střehu a v očekávání "co se stane, když ho nedostanu?" A to už samo o sobě vytváří stresovou situaci jako předpoklad pro nepříjemné prožívání.

Pajka (St, 25. 1. 2006 - 12:01)

Johanzi, myslím, že je v tom trochu rozdíl. Života běh nás mění zkušenostmi v tom lepším případě směrem k životní moudrosti, stručně přirozeně se vyvíjíme... AD mohou člověka změnit diamentrálně v člověka s jinými projevy, emocemi apod. Chemicky ovlivňují činnost mozku, tedy řízení organismu, nemá to co do činění s vývojem, je to pouhá změna...Evi R., víš, myslím si, že nikdy žádnou závislot nemělas a nemáš. Máš špatnou zkušenost, podle mě vysazovalas v akutnímstadiu své poruchy, jsi ten případ předčasného vysazení. Co mě vede k této úvaze? To, že se opakovaně zmiňuješ, že je to účinný lék pro Tvé chvíle nejtěžší. Kdybys byla závislá, tak bys v tom jela znovu a hezky naplno.Z níže uvedeného se opakovaně zmiňuješ "jenom" o jednom bodu.ZÁVISLOST - nemohu bez látky být- mám potřebu zvyšovat dávky, protože obvyklé množství mi přestává účinkovat- pokud látku tělu nedám, pociťuju nepříjemné abstinenční příznaky

Eduša (St, 25. 1. 2006 - 12:01)

Evi, dr. jí řekla, ať to tedy nevysazuje, že není důvod, že to může brát až do smrti, ale to mi přijde dost hrozný. Ono jí bylo blbě, i když snížila dávku na půlku. To mně se po AD tak rychle nestalo.

eva rokytova (St, 25. 1. 2006 - 12:01)

Eduško, jestli máma nemůže Xanax nevzít, znamená to, že je na něm závislá, páč když ho nevezme, je jí zle - hrozí jí absťák, bacha!! Musí snižovat strašně (!!!) pomalu. Mohu jí podat podrobné informace, jak z toho ven, chceš-li :-)))... Mám v tom praxi!

JOHANZ (St, 25. 1. 2006 - 12:01)

NEJENOM AD MĚNÍ POVAHU.....KAŽDÁ UDÁLOST KTEROU PROŽIJETE VÁS ZMĚNÍ ZANECHÁ VE VÁS STOPY....JE PRAVDA ŽE JSEM POZNAL ŽE BEZ AD JSEM JINÝ...."NASEROU"MNE I MALIČKOSTI ,KTERÉ JINÉ NECHÁVAJÍ V KLIDU...JEZDÍM RYCHLEJI ALE TAKE BEZPEČNĚJI....ALE I Z AD JSEM PŘI NEHODĚ ZAREAGOVAL TAK JAK BYLO ZAPOTŘEBÍ.....VŠE JE INDIVIDUALNÍ...A KDYŽ TO SHRNU TAK NEJVÍC NÁS MĚNÍ ROKY KTERÉ PLYNOU JAKO ZTŘEŠTĚNÉ A UTVRZUJÍ NÁS V TOM ŽE VŠE JE MARNOST.....JOHANZ

Eduša (St, 25. 1. 2006 - 12:01)

Pajko, musím říct, že s tebou souhlasím, tak jsem se uklidnila :-)Už jsem tady psala na začátkut týdne, jak moje máma nemůže nevzít jednou Xanax,protože je jí jinak hrozně. Zajímalo by mě, čím to je, jestli má závislost.

Pajka (St, 25. 1. 2006 - 11:01)

P.S. K vysazování se nejsem schopna vyslovit, nemám zkušenost s vysazováním AD, anxiolytikum jsem zvládla lehce, ale třeba Eva R. opakovaně píše, jaký to byl horor.Je potřeba taky dokázat rozlišit, jestli nevolnosti způsobilo prudké anebo předčasné vysazení. Když vysadíš jakýkoliv jiný lék předčasně nedoléčená, tak se nemoc zase naplno projeví, tzn.znovu se objeví její příznaky. Na Tvou otázku není lehká ani jednoznačná odpověď, ale vše by mělo probíhat pod lékařskou kontrolou.

Pajka (St, 25. 1. 2006 - 11:01)

Eduš, nemyslím vůbec nic, jsem jenom opatrná a mám jednu malou, starou, banální, nesměrodatnou a nepříjemnou zkušenost. Ale především jsem přesvědčena o tom, že jejich užívání a účinnost je tak obrovsky individuální jako snad ani u žádné jiné skupiny. Proto se snažím vyhýbat tomu, abych nějaký lék vychvalovala nebo naopak zavrhovala a pokud, tak jen ve vztahu ke mně, tzn.k mojí zkušenosti bez jakékoliv tendence k tomu: "dělejte to jako já". Opravdu každý z nás potřebuje chemicky něco na míru a to z netu rozhodně nepoznáš. Taky si myslím, že nevadí brát léky proti depresím nebo úzkostem v těhotenství. Je o tom spousta pojednání a je s tím taky mnoho zkušeností, jednu dobrou taky mám. Ke změně osobnosti - četla jsem o tom i slyšela, někteří lékaři se AD vyhýbají, jiní je předepisují málem jako Aspirin, ale už jsem mluvila s člověkem, který na sobě pozoroval, že pod vlivem AD začal být agresivní, měnily se mu projevy na takové, které mu nebyly vlastní a s vysazením to zase odeznělo. Každopádně vývoj této skupiny léků zaznamenává obrovské pokroky a má pozitivní dopad na obnovení životního komfortu mnoha psychicky trpících jednotlivců. Stejně jako každý nepropadne závislosti na čemkoliv, tak i zde to platí, je to individuální. To, co bereš, snášíš v klidu, nedej se rozhodit tím, že někde někomu něco, když ty jsi z těch šťastných, kterým našli chemický klíč...

Eduša (St, 25. 1. 2006 - 11:01)

Pajko, ty myslíš, že AD změní osobnost uživatele? Já to na sobě nepozoruju. Myslíš, že jejich vysazování je horší než vysazování anxiolytika?

Pajka (St, 25. 1. 2006 - 10:01)

Jsem asi totální pako, když jsem udělala ze "snad" "znat", je to už na mně znát!

Pajka (St, 25. 1. 2006 - 10:01)

Mluvili jste tu o panické poruše versus úzkostná porucha. Termín by měl asi být spíše generalizovaná úzkostná porucha. Panická porucha by se měla vyznačovat atakami, které nemusí vždy přijít jako blesk z čistého nebe, mnohdy člověk cítí, jak v něm zraje napětí.Gener.úzkost.porucha je stav, kdy člověk pociťuje prakticky nonstop určitou nepříjemnou hladinu úzkosti. Ataky nemusí být, ale mohou se vyskytnout jako stav extrémně silné úzkosti. Z toho pohledu je asi PP snesitelnější, ale na druhou stranu hranice mezi oběma poruchami není jasná, prolínají se a podle mě dlouhodobá a nelečéná PP postupně do GÚP může přejít. Osobně si myslím, že jsem už dlouho ve fázi GÚP s ojedinělým výskytem atak.Judito, myslím, že jsme Marii pochopily stejně. Vnímáme ostřeji cokoliv, je to zřejmě dáno i rozjitřeností našich smyslů, jedná se však vždy o podněty zevnitř i z okolí. Nepohoda kolem nás, tzn.ty zlé vlny nás nabudí do pozornosti až k reakci boj-útěk, ale ta se nekoná... U PP není vyjímečná vnímavost k vjemům, ale právě to jejich ustrašené vyhodnocování a z něj plynoucí kopec nepříjemných tělesných příznaků od bušení srdce, zrychleného dechu, třesu, průjmů až po pocity depersonalizace a derealizace. Pochopitelně se lišíme v tom, který příznak dominuje a naštěstí nemáme všichni všechny.Spamy s léky mi chodí denně taky a je tam taky Prozac nebo Zoloft. Až dnes jsem tam nakoukla, protože nahoře je vždy Viagra a už mažu, na Xanaxu mi oko ještě nespočinulo až dnes...Myslím, že Eva K. tu psla, jak ji Ad paralyzovalo v práci. Kdysi jsem po traumatech zažitých po 3.porodu navštívila psychiatra, který mi napsal Amitriptylin, předpotopní AD (je to taky 23 let). Vzala jsem si ho znat čtvrtku tablety a odpadla jsem manželovi do náruče při věšení plínek jako podťatá. Možná od té doby cítím AD respekt a jsem ráda, že mi je doktor zatím nenabídl, zvládám to dost slušně i bez nich. Děsí mě už jen ta představa postupného náběhu a zejména vysazování, které je obojí spojeno s nepříjemnými projevy, které jsou mnohdy horší, než problém, který se řeší. Změna osobnosti spojena s jejich užíváním mě děsí taky převelice. To bych při své nátuře nesla přetězce. Ale na druhou stranu si myslím, že pokud AD člověku "sedne", otočí jeho život až zázračně směrem ke zdraví a o to jde. Kromě toho, když si představím, kolika lidem z dg.deprese tyhle léky doslova zachraňují život, je dobře, že jsou!

Pajka (St, 25. 1. 2006 - 09:01)

Katarínka, tu máš odkaz na Frontin!http://www.lekarna.cz/p/leky-na-predpis/frontin-0-25mg-tbl-30x0-25mg/chemicky je totéž jako Neurol nebo Xanax, tedy lék na míru ušitý na PP a ataky. Stilnox jsem taky zkoušela, má občas spaní nespaní, ale nedělá mi příliš dobře, neuklidní, sice usnu, ale necítím se osvěžena spánkema ještě kus druhého dne cítím, že jsem ho vzala. To už mě pro spánek zklidní spíše ten můj Neurol. Znám spoustu lidí, kteří šok čili trauma ze smrti blízkého člověka překonávali dlouho pomocí léků. Tvoje tělo ti samo napoví, kdy už budeš v lepší kondici, ale snaž se nedovolit, aby se ti rozjely stavy, které by tě atakovaly a vysilovaly. To už je lepší být nějaký měsíc na prášcích. Doktoři ti to už uhlídají. Nepospíchej, vysmutni se, vyplakej, nečekej zázraky, přijde to samo, ale pomalu a postupně. Možná by nebylo na škodu pár sezení s psychologem, který by tě navedl, jak se z přehlubokého smutku a úzkosti dostat pomalounku ven. Držím ti pěsti, aby bylo líp, abys byla silná!

Eduša (St, 25. 1. 2006 - 09:01)

Miss, taky si myslím, že zbytečně jančíš. Kdybys byla koneckonců těhotná, tak stejně prvních 14 dní se teprve uhnizďuje embryo, takže AD na nej nebudou mít žádný vliv, to mám potvrzeno od několika doktorů. Vím, že asi tady působím divně a možná i nezodpovědně, ale věřte, že jsem užívání AD řešila s mnoha doktory a většinou se shodli na tom, že je lépe brát minimální dávku než mít ataky a být psychicky v p....., to totiž na miminko působí stejně špatně a možná ještě mnohem hůř, takže co si vybrat? Bohužel máme tuto hnusnou nemoc, někdo má epilepsii nebo cukrovku a taky otěhotní a léky vysadit nemůže. Tak jak to potom řeší? Prostě je celé těhotenství pod kontrolou lékařů. Já např. chodím po genetických vyšetřeních, jdu na podrobný ultrazvuk ke dvěma doktorům, prostě mě hlídají a mně v tomto případě nezbývá nic jiného než doktorům věřit. Gentik řekl, že i úplně zdravá maminka má pravděpodobnost, že se jí narodí postižené dítě 5%, já mám 7%. Nechci braní AD nějak ospravedlňovat, ale já už několikrát vysadila a stavy hnusu se mi vrátily a bez dítěte být nechci. Taky mi ale napadá, že je to nezodpovědnost a že bych dítě mít neměla, protože už jen to, že tohle po mně zdědí je vůči němu děsný. Věřte, že jsem o tom přemýšlela strašně dlouho a dodnes mi napadají černé myšlenky,bohužel jsem stále v bludném kruhu, ze kterého se možná do smrti nedostanu.

Katarína (St, 25. 1. 2006 - 09:01)

Holky, som tu, ale niesom schopná svojim pocitom dať podobu slova. Chcem vám teraz hlavne napísať, že som si uvedomila a precítia, aký má tento chat ve?ký význam pre ?udí čo h?adajú a potrebujú akúko?vek formu pomoci a podpory. A za to si zaslúži každý jeden z vás Oskara ?udskosti, pretože ste stále tu a pripravení pomôcť ako len najlepšie viete.Pri každej bolestnej životnej zmene je človek nútený ve?a vecí prehodnotiť, postupne zisťuje že má čím ďalej bližšie k ?udom a viac otvorí svoje srdce. Ďakujem vám ešte raz za vašu podporu, že ste boli svojou mys?ou pri mne.Posledné dni opisovať nebudem, nerobí mi to dobre, a vy máte svojich špatných pocitov aj tak dosť. Pokia? neviem povzbudiť, deptať nechcem. Je mi hrozne špatne, stále ma napína na zvracanie, zmrznutá som na cencú?, dr. mi dal Frontin 0,25 3x denne a na spanie Stilnox

eva.rokytova (St, 25. 1. 2006 - 01:01)

Já byla za kulturou, na koncertu Mišíka a Hladíka, vodplula sem aspoň na chvíli do teplých krajin :-))Kamčo, poslala sem tobě (vlastně tvýmu broukovi) srdcervoucí tesknou sms - jen doufám, že mi nebude volat :-))))))Napiš mi raděj na něj mobil, ať to aspoň neberu :-)))Dandynko, to je těžká volba, jestli si mám vybrat Xanax, nebo Viagru. Raději bych Viagru, ale abych z ní pak nebyla na Xanax!Ofino, zjevuj se častěji! :-))Vítám všecički noví tvářički :-))A drobet krásy na dobrou noc:Láska je jako večernice plující černou oblohou Zavřete dveře na petlice! Zhasněte v domě všechny svíce a opevněte svoje tělavy kterým srdce zkamenělaLáska je jako krásná loď která ztratila kapitána námořníkům se třesou ruce a bojí se co bude zránaLáska je bolest z probuzení a horké ruce hvězdkteré ti sypou oknem do vězení květiny ze svatebních cestLáska je jako večernice plující černou oblohou Náš živothoří jako svíce a mrtvímilovat nemohou:-))))))))))))))))))

DITUŠA (St, 25. 1. 2006 - 01:01)

Magne B6 jsem brala dlouhodobě.Po B6 se prý tloustne...:-)))ale fakt.No mě tenkrát už ani MGB6 nepomohlo.Sázím jen na Magnosolv, ten je nejrychleji účinný,jen je na předpis neurologa, internist, endokrinologa.Tuhle mě zachránil před klepačkou.

Reklama

Přidat komentář