Reklama

krční páteř - co všechno způsobuje?

Andrea (Pá, 10. 1. 2014 - 10:01)

To škubání jsem měl...ahoj všem,
jsem ráda za tuto diskuzi člověk si tu může popovídat s někým kdo je přesně ve stejné kůži. Ale samozřejmě to nikomu nepřeji.

HONZO - díky za kontakty na rehabilitaci bydlím kousek za Prahou tak to pro mě nebude problém. Pokusím se domluvit tam jak berou na pojišťovnu. Moje obvodní mi už předepsala rehabilitace ze začátku ( se mnou se to totiž táhne už tři roky ). Poslala mě k jejímu manželovi, který je rehabilitační lékař ( takže si pacienty dohazují ). Ten mi vůbec nepomohl byla jsem tam 3x týdně cca 20 minut pokaždé si mě tam vzala jiná fyzioterapeutka a to co jsem cvičila podle té první tak ta další řekla, že je to špatně a dala mi něco jiného takže zmatek a výsledek nula. Pak jsem si našla jednu zkušenou, která dělala v nemocnici na rehabilitačním k té jsem docházela domů 2x týdně, ale musela jsem si to už hradit. Tam jsem zaznamenala trochu zlepšení. Pak jsem vyzkoušela i další terapii. Obvodní mi pak nechtěla nic napsat jinam, protože jsem odešla od jejího manžela a sama si hledala lepší rehabilitaci. Takže vše kam jsem dále chodila jsem si hradila.

Jinak na vyšetření kam půjdeš mám taky za sebou. A nic mi nenašli mám normální nález.
Přitom jak jsme si už psaly občas mi někde cukne nějaký sval a na tom EMG se vůbec nic neobjevilo. EP jsem měla taky v pohodě. A to jak jste tady psali o tom záškubu jsem měla taky, ale spíše dříve teď to nějak vymizelo. Mě se to většinou stávalo, když jsem usínala.

Honza (Čt, 9. 1. 2014 - 19:01)

To škubání jsem měl párkrát taky. Celé tělo jakoby mimoděk škubne. Taky mi po dnešku připadá, že ty projevy motání hlavy a nerovnováhy o dost zhoršuje chůze po schodech. Poslední dobou to pozoruju.

Jsem objednaný na EMG/EP vyšetření a v půlce února jdu na opakování Tetraxu, tak jsem zvědavý, jestli se ty procenta nějak hnuly. Subjektivně mi zase o moc líp než v listopadu není. Dneska spíš hůř. Je to hrozně proměnlivé.

Gromidd (Čt, 9. 1. 2014 - 17:01)

Nevím, hlava se mi netočí dnes tedy se mi zatočila jen jednou a to silně ale jinak pohoda, dnes v noci ruka ok jen jsem sebou silně škubnul až jsem se hodně lekl a nemohl jsem už zabrat ale usnul jsem, furt něco :( :D v unoru jedu na neurologii bude nové eeg trochu si přibarvim že mě bolí krční páteř a bych chtěl alespon na RTG tak snad mi to napíše

Pája (St, 8. 1. 2014 - 19:01)

Gromide,ve Vašem případě...Dalibore: jsem bohužel ze severních Čech tak osobní setkání není možné. Ale děkuji.

Dalibor (St, 8. 1. 2014 - 18:01)

Ahoj lidi, na tetraxu jsem...Gromide,ve Vašem případě jde o utlačený nerv ruky,předpokládám,že máte bolesti mezi,nebo pod lopatkou.Cvik,kterým lze toto uvolnit dokážu popsat i po skypu s webkou,ale tento cvik zná hodně lidí,jde zapružení páteře pomocí jiné osoby,je to velmi snadné a 100% účinné.

Pája (St, 8. 1. 2014 - 18:01)

Ahoj lidi, na tetraxu jsem...Tak to je super, že si se toho zbavil. Myslíš, že ti mohli pomoci ty prášky ?

Gromidd (St, 8. 1. 2014 - 17:01)

Ahoj lidi, na tetraxu jsem nebyl, nebyl jsem nikde najednou je klid vše odeznělo což nechápu ale vubec mi to nevadí jsem jenom rád, jediný problém mám v noci pokaždé mě brní levá ruka dnes k ráno mě to probudilo měl jsem ji jako přeleženou takový ten pocit od ramene k loktu a potom dva prsty myslím že malíček a prostředníček a to mám už asi 3 noc po sobě, jinak mě ruce nebolí nic prostě je to dobrý až na tu ruku no ještě počkám a dojdu si praktickýmu ale tu páteř nezanedbávám a doma cvičím ale s rozumeme zas tolik mě to nebaví :D ale všem moc děkuju opravdu, bylo to dost hnusné období nechci to zažít.

Dalibor (St, 8. 1. 2014 - 16:01)

Honzo: mám na to podobný...Pájo jde o sérii 7mi cviků v leže na zádech.Ty cviky mě naučil člověk s Moldavska,který tu byl jen krátce,on se je naučil od mistra s Tibetu.Zatím jsem se ještě nesetkal s nikým,kdo by je taky znal,ale to neznamená,že je tu nikdo nezná,jen nevím,jak lépe to přiblížit,jsem s olomoucka.

Pája (St, 8. 1. 2014 - 11:01)

Ahoj všichni.Já měl taky...Honzo: mám na to podobný názor jako ty. Tato metoda mi byla doporučen jednou známou, ale taky si myslím, že na krční páteř to nebude mít zas až takový vliv. Pouze jsem chtěla znát i vaše názory a zkušenosti.

Dalibore: Sejít se osobně je velmi těžké nevíme kde bydlíš. Možná na druhém konci republiky a to by asi nebylo reálné. Chápu,že cviky nelze vysvětlit. Ale jedná se o nějakou konkrétní metodu ? Je možné, že ji bude znát i některý fyzioterapeut z místa našeho bydliště. Můžeš to nějak přiblížit.

Dalibor (St, 8. 1. 2014 - 09:01)

Ahoj všichni.Já měl taky velké potíže s krční páteří,ale jeden šikovný pán mi ukázal cviky,díky kterým můžu normálně a zcela bez bolestí fungovat,jenže tyto cviky nenajdete na netu,ani je nedokážu přesně popsat tak,aby to někomu mohlo pomoct.Jediná možnost je se osobně sejít,abych vše ukázal.

Honza (Út, 7. 1. 2014 - 20:01)

Kdysi jsem to absolvoval kvůli poruše, resp. neochotě soustředit se na učení ve škole. Nemyslím si, že by mi to tenkrát jakkoliv pomohlo, jen to stálo hrozné peníze. Bylo to v roce 1999.
Třeba už je teď tahle metoda trochu dál.

Ale můj soukromý laický názor pomoct si od našich problémů Biofeedbackem, nevím nevím. Ty nervové spoje tam jsou a něco je dráždí. I kdyby se vytvořily nové spoje, od těchto bude stále přicházet dráždění a reakce na útlaky a svalové dysbalance, takže problém se nevyřeší. Takhle bych to viděl, ale ber to jen jako názor laika. Bohužel nemůžu doporučit odborníka, který by to mohl nezávisle posoudit. (Jeden řekne ano, na to určitě jděte, druhý ne, na to nechoďte...)

Pája (Út, 7. 1. 2014 - 19:01)

Radka: Taky mi to přišlo...Zdravím všechny,
zkoušel někdo z Vás metodu EEG Biofeedback. U krční páteře je nejdůležitější rehabilitace pohybového aparátu, ale někdy můžou být poškozeny různé nervové dráhy a spojení a to může mít za následek také závratě. Metoda EEG biofeedback se používá např. u epilepsie, při problémech s pamětí, soustředění, držení rovnováhy, po úrazech, úzkostech atd.... Prý se dají formou této rehabilitací aktivovat nová nervová spojení a dráhy. Já sama nemám osobní zkušenost, ale zajímal by mě Váš názor. Tak prosím napište co si o tom myslíte. Díky

Honza (Út, 7. 1. 2014 - 14:01)

Radka: Taky mi to přišlo zvláštní, ale je to skutečně tak. Většinou je krční páteř spojená i se zrakovými problémy. Mně vyjížděly číslice z rámečků, nezaostřil jsem na text na monitoru, nepřečetl jsem číslo autobusu, pokaždé jedno oko mi vždycky ostřilo hůř a jinak, nerozpoznal jsem jakou rychlostí jedou auta, měl jsem mizerné periferní vidění a bál se přejít silnici. Celý srpen a půl září. 2x na očním pokaždé u jiného doktora - perimetr OK, oční pozadí OK, testy na Nystagmus a další všemožné oční problémy negativní, byl jsem tam skoro hodinu.
Doteď pohled přes "průhlednou fólii", někdy víc, jindy míň a ještě pocit únavy "od očí".
Bude to určitě i tím, že z krční páteře vychází nervy kolem obličeje a očních svalů, je to tam opravdu všechno propojené. Poto také může být cukání víček a projevy na obličeji apod. Určitě to bude mít vliv i na samotný zrak. Mimoto mozek dostává od problémů s páteří spoustu dráždění i odjinud a zkrátka tohle jsou jeho reakce. :-( Je to svině tenhle syndrom.

Radka (Po, 6. 1. 2014 - 19:01)

Ano mohlo,každý orgán má...Děkuji za reakci. Ale myslela jsem, že oční nervy vychází z mozku. Tak mě to trochu děsí. Vím, že musím vydržet na vyšetření.

Dalibor (Po, 6. 1. 2014 - 18:01)

mám problémy s krční...Ano mohlo,každý orgán má svůj nervoví kořen v páteři.Pokud dojde k jeho útlaku,orgán s ním spojený začne špatně fungovat.

Radka (Po, 6. 1. 2014 - 18:01)

P.S. Ty stažené krční...mám problémy s krční páteří a poslední dobou jsem si všimla, že pravá zornička je občas širší než levá. Dříve jsem to neměla. Už jsem s tím byla u obvodního a jsem objednaná na oční. Vím, že to může znamenat spoustu věcí... Jinak předtím jsem běhala s krční páteří po neurologii a tam mi udělali všechna vyšetření co existují a na nic nepřišli. Takže teď čekám na to oční. Vím, že musím vydržet, ale mám strach a tak se ptám zda by to mohlo být i od páteře. Předem děkuji za odpověď.

Honza (Ne, 5. 1. 2014 - 14:01)

P.S. Ty stažené krční svaly mě taky někdy štvou. Někdy to vypadá, jako kdyby tam něco trochu pálilo, nebo tam bylo zaškrceného, jde to i mezi lopatky. Ale dostal jsem nedávno speciální uvolňovací cviky na to. Moc je teda necvičím protože se po nich vždycky chvíli motám ještě víc, ale asi to tak má být, tak s nima asi zase začnu. Neporadím ti jak se to dělá, protože se to blbě popisuje bez ukázky a taky nevím, jestli by ti třeba zatím neublížily. K těm byses mohla propracovat u nich.

Honza (Ne, 5. 1. 2014 - 14:01)

Ahoj Andreo,
dovedu si to představit, já taky pochyboval. Teď jsem se nějak naučil důvěřovat všem těm vyšetřením na kterých jsem byl, hlavně Tetrax mě "uklidnil", že je to "jen" z krční páteře. Jinak bych se už asi fakt zbláznil, celý srpen jsem v kuse běhal po vyšetřeních a doktorech. Co jen dalo práce najít vůbec někoho, kdo by se tím chtěl zabývat.
K těm rehabilitacím: Jsem spokojený v Barna Medical, mají svoje stránky. Je to hlavně soukromá klinika, ale pobočku mají i na poliklinice na Dlouhém lánu a tam jedou na pojišťovnu. Mají vlastní lékaře a hlavně tam působí velmi zkušený profesor Javůrek, jeden ze zakladatelů fyzioterapie v praxi. Cvičí se tam podle jeho metod, plus i jiné kombinace. Jsou to cviky a mobilizace šité na míru každému člověku, nic univerzálního, jak se praktikuje na poliklinikách, kde tě kolikrát ještě víc rozhodí. Nemůžu zatím říct že bych na sobě pozoroval zázraky, ale taky rehabilituju zatím jen 3 měsíce a prognóza je u mě stanovená cca na rok. Ale ani potom nikdo 100% neřekne, jestli se mi přestane motat hlava. Jsem rád, že to aspoň trochu povoluje. Zkus si tam brnknout, jestli tě vezmou. Neměl by být problém. Objednej se k profesoru Javůrkovi, vezmi s sebou výsledky vyšetření, a nech to na nich. Jsou to šikulové.:-) Navíc, pokud bys chtěla a uznali to za vhodné, doporučí ti i nějaké jiné doplňkové terapie na hlavní klinice a vyšetření třeba. Taky teď uvažuju že to zkonzultuju. Něco se asi bude platit hotově, ale nejsou to zas takové pálky, kdyby to mělo pomoct.

Andrea (Ne, 5. 1. 2014 - 13:01)

Pro Vojtu: Chystám si...ahoj Honzo
prošla jsem téměř veškerým neurolog. vyšetřením. Magnetickou jsem měla dvakrát s ročním odstupem poslední dělali teď v létě. Dělali hlavu a krk. Já si vždycky řeknu je to jen páteř, ale každý z nás ví, že když něco dlouho trvá tak začne pochybovat. Hlavně s přístupem našeho zdravotnictví. Já tam na té páteři mám změny, které má prý každý a nevidí na tom nic divného. Mám, ale zúžený páteřní kanál hraniční šíře nebo jak to mám psané ve zprávě a možná to jak se hýbu může občas o něco brknout. Přesně jak to píšeš ty. Já u té první rezonanci měla plotýnku mezi 5 a 6 obratlem lehce vychýlenou, ale u té druhé už jsem měla lehce vychýlené 3 ploténky, ale ne vyhřezlé . Pouze vychýlené mezi tím je prý taky rozdíl jak mi vysvětlila doktorka. Takže je vidět, že se to tam vážně pohybuje. A to už
jsem byla po několika rehabilitacích. Mě strašně bolí ty svaly kolem té páteře. Včera mi bylo odpoledne lépe ( tím myslím, že se mi nemotala hlava ) tak jsem vyrazila do obchodního centra, ale po hodině běhání mě svaly na krku totálně ztuhly. Měla jsem pocit jak, když mám na krku závaží. Ale pořád lepší tohle než ta závrať. Já mám ty svaly tak ztuhlé, že se mi ta páteř vůbec nehýbe. Můžu se zeptat jakého máš fyzioterapeuta ? Jestli si s ním spokojen a co s tebou dělá ? Protože já vyzkoušela asi 4 fyzioterapeuty a přestože cvičím pravidelně každý den ( několikrát denně ) tak mi to zatím nic nedalo. Navíc každý z nich mě tvrdil úplně něco jiného a z toho jsem taky dost zmatená ( asi co hlava to názor ). Kdybys měl ty na dobrého fyzioterapeuta dej vědět kontakt. Možná bych ho zkusila.

Honza (So, 4. 1. 2014 - 18:01)

Pro Vojtu: Chystám si rozsáhlý dotaz. Určitě dám pak vědět.

Ještě pro Andreu: Nádoru na mozku se určitě neboj, jestli Ti dělali MR dokonce 2x a nic se tam nenašlo, je to určitě v pořádku. I ložiska roztroušené sklerózy by tam byla vidět. Ani nemuseli vůbec najít nic na té páteři, aby tyhle problémy trvaly. Mně tam v podstatě taky nic zásadního nenašli. Když totiž ležíš v tom tunelu, obratle se zase jinak poskládají a útlak který tam jinak celé dny škodí, najednou zmizí a nález vypadá normálně.
Naopak, mohli bychom být ještě rádi, že nemáme na páteři žádné trvalé změny, jestli je to i Tvůj případ. Tenhle stav je dle vyjádření několika doktorů plně rehabilitovatelný. Jak a kdy, to ale nikdo nepoví...

Reklama

Přidat komentář