Státní zdravotní ústav: Rybí tuk a vitamin D může tělo připravit na nákazu

Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ.

Zhruba 80 procent nakažených novým typem koronaviru na celém světě má mírný průběh, který připomíná onemocnění dýchacích cest. Podobně je na tom většina z 383 nakažených Čechů. Zatím jsou v ČR tři nemocní ve vážném stavu, kteří potřebují plicní ventilaci.

Smrtelné případy nákazy novým typem koronaviru podle odborníků souvisely s takzvanou cytokinovou bouří, tedy nepřiměřenou reakcí imunitního systému. Při níž tělo produkuje imunitní buňky a proteiny, které mohou zničit jiné orgány. "Právě přehnaná autoimunitní reakce může být jednou z příčin úmrtí při nemoci COVID-19. Závažnost nemoci zřejmě souvisí s cytokinovou bouří," cituje SZÚ z prestižního lékařského časopisu Lancet Jimmyho Whitwortha z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny.

Omega-3 mastné kyseliny mohou snížit produkci molekul a látek spojených se zánětem jako jsou právě cytokiny. Dlouhodobá aplikace rybího oleje, který je obsahuje, nebo koncentrátu omega-3 vede podle SZÚ k průkaznému zlepšení imunitního systému. "Hladiny omega-3 se v těle rychle hromadí. Může to však trvat šest týdnů až šest měsíců, než se objeví významná změna nálady, bolesti nebo jiných příznaků," píše SZÚ. Záněty podle něj omezuje i kyselina eicosapentaenová (EPA).

Doporučuje se minimálně 250 až 500 miligramů mastných kyselin pro zdravého dospělého denně. Pro zvýšení omega-3 indexu je vhodná dávka až dva gramy.

Zdravotní ústav proto doporučuje konzumovat potraviny protizánětlivé, tedy obecně ovoce a zeleninu, naopak zánětlivé potraviny je třeba omezit nebo vynechat. Jsou to vysoce zpracované potraviny s nadbytkem cukru, soli, nasycených tuků nebo masné výrobky. Je třeba si také kontrolovat hladinu cukru v krvi. Lidé by se také měli naučit zvládat stres.

"Studie již dlouho prokazují souvislost mezi nízkým obsahem vitamínu D a řadou zánětlivých onemocnění. Vědci dále vědí, že zlepšení hladin vitaminu D může pomoci snížit záněty v těle," napsal SZÚ. Vitamin D přirozeně vyrábí lidská kůže díky UV záření ze slunce, v zimě jsou dobrým zdrojem ryby.

Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (8)

  • Obrázek uživatele Jana
    Jana (anonym)

    S článkem souhlasím v tom, že správná hladina vitamínu D v krvi zmírňuje záněty v těle.Já jsem toho živým důkazem.Měla jsem nedostatek tohoto vitamínu v těle a pořád dokola měla nějaké problémy, nemoci, tak mi doktor odebral krev a zjistila se příčina.Už přes rok se ,,dopuju" D3 a jsem na tom o 90% lépe, než předtím.Teď, v tomto období je to přínosné ještě víc.Vitamín beru celoročně, protože ho ani ze slunce nemám tolik, jsem citlivá na sluníčko, tak na něj moc nechodím.Aby to mělo ještě větší efekt, tak jsem si k tomu pořídila K2 .Obojí od Biominu, se kterým jsem velice spokojená. Lidi, držte se a opatrujte:-)

    Bře 20, 2020
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Já si myslím, že nejlepší jsou vitaminy přírodně, tj. ze stravy a nebo i ze slunce. Ze stravy je přirozený vitamin D v mléčném tuku, takže občas koupit máslo, nebo mléko, smetanu. V létě se cíleně neopaluji, ale zas se slunci nevyhýbám. Dokud nebyl zákaz, tak jsem v době obědové přestávky se šel vždy projít, pěkně na sluníčku, ono stačí, co dopadá na obličej nebo na ruce, když je krátké tričko.Jím i normálně maso, tam asi taky něco bude, určitě bude ve vejcích, ty občas taky jím. Kdo to nemá dost ze stravy, tak pak kupovat nějaké přípravky, pro většinu lidí zbytečné. Jinak jsem si všiml, že u takových článku se objevují příspěvky, které někdy vypadají jako reklama na nějaký přípravek.

    Bře 20, 2020
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Ty články nevypadají, ty JSOU reklamou na přípravek, který zdánlivě odborně popisují. Z toho tento server žije. A tyhle diskuse jsou jaksi navíc, aby sem chodili lidé. Čistou reklamu by patrně nikdo nestrávil.

    Bře 20, 2020
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    to je bohužel čistá pravda. Takové "vzdělávající" články, kde je jaksi na konci připojeno i řešení - jméno nějakého přípravku, co si člověk má kupovat. Takovou reklamu už známe. Stačí prohlédnout ostatní diskuze, řekl bych, že to píše pár lidí, za normální bych je neoznačil, velmi kulantně řečeno. To jsou opravdu lahůdky a zdá se, že to píše pár lidí. ti zrovna to moc kupvoat nebudou, ale asi jde o návštěvnost, kterou tu zajistí, takže výrobcům/prodejcům to asi stačí.

    Bře 20, 2020
  • Obrázek uživatele děda75
    děda75

    Ano ano, podstatně zvýšit příjem omega 3. To je kardinálně důležité. A druhá rada, stejně kardinálně důležitá, je podstatně snížit příjem polynenasycených omega 6. To první bez tohoto druhého pomůže zanedbatelně. A to druhé v čláku prakticky chybí. Jednou větou by se dalo říct: podstatně víc omega 3, nejlíp cca 4 dkg lněných semínek denně, a z olejů se omezit výhradně na řepkový a olivový (a snad i jen některé z méně obvyklých).

    Bře 21, 2020
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou podezřelé z negativního vlivu na rakovinu prostaty.

    Bře 21, 2020
  • Obrázek uživatele Tomáš
    Tomáš (anonym)

    Hlavním zdrojem omega 3 mastných kyselin jsou především tučné ryby. Z lněného oleje někteří lidé nedokáží omega 3 získávat. Vitamín D3 získáte též z ryb a také ze slunce, ale je potřeba splnit určité podmínky - viz. článek https://vitaminy.doktorka.cz/za-jakych-podminek-muzete-ziskat-vitamin-d3-opalovanim

    Bře 22, 2020
  • Obrázek uživatele Ivana
    Ivana (anonym)

    zdrave tuky naše tělo potřebuje. Omega 3 jsem brala 2 měsíce vkuse spolu s vitaminem C a cítila jsem se skvěle

    Črv 03, 2020

Přidat komentář

Reklama

Reklama