Reklama

ALS - amyotrofní laterální skleróza

Drahoslav (Po, 6. 6. 2022 - 11:06)

Ano, promiňte. Když porovnám levé a pravé chodidlo, tak na levém, kde se fascikulace vyskytují nejčastěji, tak na obrázku zde v červeném kolečku je ďůlek. https://ibb.co/bPj4Bjd
Je to atrofie? Jako laik nevím, jak atrofie vypadá. Jinak dokážu chodit po špičkách i po patách.
Děkuji a omlouvám se za moje otravné otázky.

T. (Po, 6. 6. 2022 - 15:06)

Aniž bych obrázek otevíral - máte v příslušných svalech nějakou slabost? Pokud ne, pak atrofii absolutně nemá smysl posuzovat, a u drobných svalů to ani nemusí být možné. Mezi končetinami je běžná určitá asymetrie, na rukou i nohou. Nechte se vyšetřit, ať máte klid, tohle po internetu stejně nelze vyřešit.

Drahoslav (Po, 6. 6. 2022 - 15:06)

Dobře, slabost nemám. Zvládám vše. Záškuby mám od ledna. Akorát mě docela děsí, jak jste kdysi psal, že může ALS začít fascikulacemi a slabost se projeví od 3-12 měsíců. Tak z toho jsem docela vedle.

T. (Po, 6. 6. 2022 - 16:06)

To jsou velmi vzácné případy, výjimky u už tak velmi vzácné nemoci (pod 40 let). Stejně tak bolest hlavy může být smrtelný glioblastom…Ale v naprosté většině není.

Drahoslav (Po, 6. 6. 2022 - 16:06)

Ano, např mi před chvíli škubalo v levém rameni, nechápu proč vždy levá, ať už je to lýtko nebo chodidlo, tak na pravé ruce jsou záškuby zřídkakdy. Jinak v tom rameni to trvalo asi 2 minuty v kuse. Jako popcorn. Přijde mi, podle toho jak zatížím ruku. Když něco dělám fyzického, začne to cukat po chvíli. Co jsem četl na zahraničních fórech, tak každý je má v lýtkách 24/7, sice je v lýtkách zažívám, ale ne 24/7. Je to jeden záškub a klid. Pak ty lýtka sleduji 10 minut v kuse a nic.

Drahoslav (So, 4. 6. 2022 - 14:06)

Ještě dotaz pane T. k těm fascikulacím v nožních klenbách ( sval abductor hallucis). Kdybych si nepřečetl zahraniční fóra o SBF, tak bych nevěděl,že je tam mám. Dívám se na nohy každý den a mám tam mírné záškuby v obou klenbách, jak v pravé, tak v levé ( v levé více) ty záškuby jsou tam např. jeden záškub kousek od paty, pak ve prostřed klenby, u palce. Na druhé noze se to taky střídá. Na zahraničních fórech to má plno lidí v klenbách 24/7 a prý je to nejčastější místo SBF, je to tak? Mám je tam pořád, i když je necítím. Děkuji

T. (So, 4. 6. 2022 - 16:06)

Ano, tak to bývá. Chodidla a lýtka, mnoho lidí tam má fascikulace, aniž by o tom věděli nebo i měli SBF. Mnohdy je můžete vidět u zdravých seniorů, což mohu potvrdit z vlastního pozorování.

Drahoslav (So, 4. 6. 2022 - 16:06)

Sval na té klenbě se nazývá abductor hallucis, že? Jde o to, že na levé noze škube více, než na pravé. Na pravé je frekvence vážně malá. No na levé noze abductor hallucis škube jednou u paty, pak ve prostřed a pak zase pod palcem. Takže nevím, jestli mi škube jeden snopec, když je to takhle nahodile v tom svalu. Je to normální ? Na levé noze to v klenbě škube každých 5-10 vteřin.

T. (So, 4. 6. 2022 - 17:06)

Spousta pacientů se SBF popisuje fascikulace více na jedné či druhé straně, to bych vůbec neřešil. Obzvlášť u chodidel a lýtek. Občasné fascikulace drobných svalů chodidla můžu pozorovat i u sebe.

Drahoslav (So, 4. 6. 2022 - 17:06)

Aha :)
Mně jde spíš o to, že jednou jste se zmiňoval o tom, když škube jeden svalový snopec, je to dobré znamení. U té klenby mám jeden záškub kousek od paty, dalších 5 sekund uprostřed a pak pod palcem. Takže to je Ok? Díky

T. (So, 4. 6. 2022 - 18:06)

Na chodidle a v lýtkách difuzní u SBF jsou, co popisujete je úplně běžné.

Drahoslav (Ne, 5. 6. 2022 - 07:06)

Omlouvám se, že otravuji. Ještě jeden dotaz, četl jsem, že na jazyku jsou fascikulace maligní. Já osobně nic na jazyku necítím, ale pořád na něj koukám, protože jsem úzkostný a pozoruji se. Pořád koukám do zrcadla a jazyk nevyplazuju, jen otevřu pusu a vidím, že někde se po stranách pohybuje. Nevím, zda to jsou fascikulace. Žádné křeče nemám. Děkuji

T. (Ne, 5. 6. 2022 - 10:06)

Než odborná veřejnost věděla něco o SBF (a mnoho neurologů stále neví), z praktických důvodů se fascikulace jazyka považovaly za maligní, neboť se typicky vyskytovaly spolu s poruchami polykání či slabostí jazyka. Dneš už víme, že tomu tak není, mnoho pacientů se SBF je udává, byť nejsou tak časté, a i zahraniční knihy je již udávájí i u syndromů zvýšené hyperexcitabiity per. nervstva, kam je SBF v podstatě řazeno). Skutečné fascikulace jazyka jsou patrné pouze tehdy, leží-li jazyk volně v ústech (nesmí být vyplazený), ovšem to dokáže málokdo, a sebemenší volní pohyb může vést k téměř totožnému cukání, stejně jako obyčejný třes jazyka - proto je jejich rozlišení pro laika málokdy možné. U SBF pacienti často cukání na jazyku cítí a pozorují jasně na jednom místě, oproti tomu u ALS jde o difúzní fascikulace, a pacienti o nich prakticky nikdy neví. Navíc mnohdy je již přítomna svalová slabost (jazyk plazí do strany, je problém s výslovností, zakuckávání se při pití...). Typické fascikulace u ALS vypadají např. takto: https://www.youtube.com/watch?v=6uSQIxYwx_M

Drahoslav (Ne, 5. 6. 2022 - 10:06)

Natočil jsem svůj jazyk:
https://youtu.be/lfyYXoDeJzs
Vidíte tam záškuby ? Nebo je to jen fyziologických třes ?

T. (Ne, 5. 6. 2022 - 11:06)

Toto dělám nerad, ale výjimeně - na vašem videu vidím zcela normální jazyk, navíc jej dokážete držet relativně klidně, takže se dobře posuzuje. Srovnejte s videem skutečných fascikulací u MND/ALS, kde jde o prudké a mihotavé třepotání jen malého kousku povrchu jazyka. Vůbec se tímto netrapte a nezabývejte.

Drahoslav (Ne, 5. 6. 2022 - 11:06)

Velice si Vás vážím, natočil jsem ještě jedno video: https://youtu.be/Kgd4awMfTsA
Budu velice rád, pokud se podíváte. Je to můj vážně poslední dotaz a věřím Vám.
Někdy nedokážu jazyk v klidu udržet a pak se vlní, což vypadá jako fascikulace.
Ještě jednou Vám děkuji.

T. (Ne, 5. 6. 2022 - 11:06)

Zklamu vás, i tohle vypadá jako běžné pohyby jazyka, žádné fascikulace. Jazyk je složen z mnoha prolínajících se svalů (není to jeden sval), a jak pracují, tyto pohyby jsou patrné. Ale když se pořádně podíváte na skutečné fascikulace, je to jiné - tam vidíte jasný snopeček třepotat se tu na jednom místě, tu na jiném, a tak stále dokola. V angličtině se tomu říká "bag of worms", pytel červů, protože to takový jazyk pacienta s ALS může připomínat. Pohyby, které vidím na videu, jsou naprosto běžné.

Drahoslav (Ne, 5. 6. 2022 - 11:06)

Nezklamal jste mě, spíše potěšil. Děkuji Vám :)

Drahoslav (St, 1. 6. 2022 - 09:06)

Dobrý den pane T., je mi 28 let a mám fascikulace v tricepsu, bicepsu, dlaň (sval mezi palcem a ukazovákem ) vše na levé ruce, sem tam mám pár záškubů v lýtkách, břichu, a v nožní klenbě. Léčím se s úzkostí, nějak jsem záškuby neřešil, dokud jsem si nepřečetl o ALS. Neustále se pozoruji. Slabost nemám ( schody vyběhnu, zvednu těžké věci nebo otevřu klíčem), ale před 2 dny jsem cítil, jako by levá ruka nebyla moje (pocitově) jinak jsem s ní dokázal vše. Jenže jste se zmiňoval, že slabost může suplovat jiný sval.
Vše se docela děje na levé straně těla. Mám strach, že jsou na mé levé ruce fascikulace lokalizované a také sval, který je mezi palcem a ukazovákem tak je o něco menší, než na druhé ruce. Jsem pravák.
Děkuji moc za odpověď

T. (St, 1. 6. 2022 - 17:06)

Jakkoli jsou nejpravděpodobnější benigní fascikulace, vždy je třeba vyšetření neurologem, dle potřeby EMG a pak se přestat pozorovat. Bez neurologického vyšetření nic říct nelze, jen hádat.

Reklama

Přidat komentář