Enzymy
Například cukr a tuk jsou spalovány pří normální tělesné teplotě 37 °C za přítomnosti kyslíku. Při této reakci se uvolňuje kysličník uhličitý a voda. Voda je tvořena z kyslíku a vodíku za pomoci mědi obsahujících enzymů. Tento proces je jinak za normálních okolností výbušný.
Život na naší planetě začal aktivitou enzymů ve vodě a plynech, které pokrývaly zemský povrch. Jejich reakce začaly fermentací, při níž vznikly rostliny, a kyslík jimy uvolňovaný proměnil atmosféru bohatou na kysličník uhličitý v atmosféru bohatou na kyslík, která byla vhodná k začátku vývoje živočichů.
Náš zažívací systém je jakýmsi obrazem těchto prvních evolučních procesů. Voda a potrava postupuji zažívacím traktem, kde dochází k jejich metabolismu za pomoci enzymů. Enzymatický rozklad potravy (hydrolýza) započne v ústech pří smíšení potravy se slinami, které obsahují enzym ptyalin. Tento enzym rozkládá škroby již při žvýkání potravy. Žaludek potom vylučuje pepsin, který v kyselém prostředí štěpí proteiny. Ostatní živiny jsou štěpeny v alkalickém prostředí střev za pomoci dalších enzymů na jednodušší živiny, které pak může naše tělo dále zpracovat-bílkoviny na aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny, uhlovodany na glukózu. Protože ke každé živině je zapotřebí odlišný enzym, který obstarává jen jednu chemickou reakci, musíme si uvědomit, jak nesmírně komplexní a choulostivý je celý proces metabolismu v našem těle. Samotná játra produkují přes 1.000 odlišných enzymů. Nedostatek jen jediného z nich naruší celou rovnováhu biochemických reakcí, což se projeví jako poruchy výživy, alergie a nemoci.
Například nedostatek jednoho žaludečního enzymu, který je znám jako "intrinsický faktor", vede ke zhoubné anemií, pokud není strava postiženého doplňována enzymy v tabletách a vitaminem F. Zdroj: Komplexní výživa - Dr. Michael Sharon - Pragma
Komentáře
ráda bych Vás touto cestou informovala o novém webu zabývající se intolerancí laktózy (enzym laktáza se nevytváří v potřebné míře) a všem co s tímto onemocněním souvisí. Sama trpím nesnášenlivostí laktózy a vím, že je to nemoc nepříjemná a často zákeřná - hlavně kvůli skryté laktóze v potravinách. Více informací se dočtete zde: http://diagnoza-intolerance-na-laktozu.webnode.cz/.
Budu ráda za sdílení a doporučení, bude-li se Vám web líbit. Přeji všem mnoho zdraví a pohody!
- Odpovědět
Pošli odkaz