4 složky potravy, které mohou otrávit váš mozek
Lepek
Lepek je běžná molekula proteinu, která se nachází v pšenici, ječmeni, žitu, kamutu a špaldě. Tento lepkavý protein se váže na stěnu tenkého střeva, kde může způsobit poruchy zažívacího a imunitního systému. Celiakie je nejčastější stav spojený s citlivostí na lepek. Nicméně existuje také stav nazývaný non-celiakie citlivost na lepek (NCGS) a ten je hlavním faktorem zánětlivých onemocnění mozku a nervového systému.
Studie ukázaly mnohá spojení mezi citlivostí na lepek a poruchami v každé části neurologického systému, včetně mozku, míchy a periferních nervů. Lepek byl prokázán jako velký spouštěč psychiatrických poruch, kognitivních poruch, demence a prakticky každé druhé neurologické poruchy.
Umělá sladidla
Ať už je to aspartam (nebo AminoSweet), sukralóza (Splenda), nebo sacharin (Equal, Sweet 'N Low), umělá sladidla tak populární díky své nulové hodnotě kalorií způsobovaly otravy mozku po celá desetiletí. Aspartam je kombinace chemikálií, a to kyseliny asparagové (aminokyselina s excitačními účinky na mozkové buňky), methanolu a fenylalaninu, které při odbourávání vytváří sloučeninu, která může způsobit nádory na mozku.
Spotřeba Aspartamu způsobuje řadu příznaků včetně úzkosti, nezřetelné řeči, deprese a migrény. Tyto a další umělá sladidla lze nalézt v limonádách, jogurtech, žvýkačkách, omáčkách, stolních sladidlech, ochucených vodách, cereáliích a výrobcích bez cukru.
Glutamát sodný (MSG)
MSG je forma koncentrované soli přidávaná do potravin pro zlepšení chuti. Má schopnost ošálit chuťové buňky a mozek, že jídlo je chutné. Jako excitotoxin spustí v mozku nadměrnou produkci libost vyvolávající látky dopaminu. Bohužel dobré pocity netřetrvávají, ale vedlejší účinky ano. Excitotoxiny byly spojeny s poškozením mozku a neurologickými onemocněními včetně Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby, demence, roztroušené sklerózy, lupusu a dalších.
Dávejte pozor na glutamát sodný v jakékoli formě zpracovaných výrobků, včetně “zdravých“ občerstvení, zálivek, barbecue omáček, polévkových kostek a konzervovaných polévek a zeleniny.
Rafinovaný cukr
Rafinovaný cukr se stal jednou z nejčastějších složek v naší stravě, a jednou z nejnebezpečnějších. Jeho konstantní spotřeba byla spojena s mnoha různými zdravotními problémy všetně všech, co mají negativní vliv na mozek.
Spotřeba rafinovaného cukru potlačuje BDNF (Brain-derived neurotrophic factor), velmi důležitý růstový hormon pro mozek. Tento faktor spouští nová spojení mezi neurony v mozku, která jsou životně důležitá pro funkci paměti. Studie ukázaly nízké hladiny BDNF u pacientů s depresí a schizofrenií. Spotřeba cukru může zhoršovat tyto onemocnění tím, že dále přispívá k nízké úrovni BDNF.
Rafinovaný cukr zvyšuje také zánět, který může narušit trávicí a imunitní systém. Je-li tento zánět chronický, může vést k vyššímu riziku deprese a schizofrenie. Dr. Ilardi, profesor psychologie na University of Kansas, doporučuje u pacientů s depresí odstranění rafinovaného cukru z jejich stravy. Ti, kteří byli ochotni toto dodržovat, vykázali značné zlepšení duševní jasnosti a nálady.
Komentáře
Fluoridy se v malých dávkách v minulosti přidávaly ve vodárnách do pitné vody. Sice to mělo pozitivní vliv na zuby, ale zároveň po něm křehly kosti (hydroxylapatit se nahrazoval fluoroapatitem). Dnes už tomu tak není a dávají se pouze do zubních past. Vodárny ušetří a fluoridy působí lokálně přímo na zuby.
- Odpovědět
Pošli odkaz